Elvarme - Blog

5 overvejelser I skal gøre jer, inden I vælger Inline Heater

Inline heatere er meget effektive og kan tilpasses stort set alle applikationer.

Men fordi mulighederne er så mange, er det vigtigt, at du tager stilling til en række ting på forhånd.

En inline heater er en smart løsning til opvarmning af mange forskellige medier. Blandt andet fordi den skræddersyes direkte til din applikation.

Men netop fordi mulighederne er så mange, er der en lang række ting, du skal have afklaret, før du kan bestille en inline heater.

Du kan spare meget tid i bestillingsprocessen, hvis du på forhånd gør dig klart, hvilke krav du har til heateren. Og om en inline heater overhovedet er det rigtige valg til netop din produktion.

Inline heaterens opbygning

Inline heater (også kaldet gennemstrømsvarmer/varmeveksler) er en færdig løsning med et varmelegeme i en vessel, hvor mediet bliver varmet op, mens det passerer varmelegemet.

Varmelegemerne bruges til vedligeholdelse af temperatur og opvarmning af vand, olie, damp og forskellige gasser.

Specifikt kan inline heatere bruges til opvarmning af: demineraliseret ferskvand, termisk olie, flydende kulbrinter, luft eller nitrogen, naturlig metangas samt procesgas af enhver art.

Inline heatere fås med effekt, der kan variere op til flere MegaWatt.

Inline heateren er hovedsageligt sammensat af et rørvarmelegeme med en klemkasse, der kan produceres i IP 40, IP 55, IP 65, IP 66 eller IP 67, ”eksplosionsbeskyttet” fx (ATEX og / eller IECEx). Den er installeret i en beholder, der er designet til den krævede standard.

Både heater og vessel kan være konstrueret i forskellige typer stål eller incoloy. Den konstrueres i henhold til de mest anvendte standarder: PED, ASME, TEMA m.fl.

inline heater

5 overvejelser I skal gøre jer, inden i vælger inline heater

1. Hvilken elektrisk spænding er der til rådighed og hvilken frekvens (Hz).

Inline heatere laves typisk fra 200V til 975V, afhængigt af de forskellige landes forsyninger, eller om de f.eks. skal bruges på skibe eller vindmøller.

2. Er det ATEX eller Safe Area?

Hvis det er ATEX skal der bl.a. tages højde for hvilken zone (1 eller 2) og temperaturklasse (T1-T6), gruppe af Gas II A, B eller C.

3. Materiale krav og omgivelsestemperatur

Der kan være forskellige krav til hvilke materialer, der bruges til både varmelegemer, vessel og klemkasse alt efter hvilket medie, der skal opvarmes, eller hvilke omgivelser heateren skal stå i. Vessel og klemkasse kan også overfladebehandles i henhold til de krav der stilles.

Opgivelsestemperaturen skal også tages med i beregningen. Hvis den står udendørs, kan der desuden være en chillfaktor, der skal tages højde for.

Isolering er også en faktor at overveje. Med en velisoleret inline heater kan du spare en del energi, fordi du derved reducerer varmetabet fra heateren.

4. Driftstrykket

Det er vigtigt at kende driftstrykket på anlægget, så du sikrer at inline heateren bliver konstrueret, så den kan holde til det. Ud fra driftstrykket vil man designe trykket på heateren højere, så der er en sikkerhedsmargen.

Konstruktionen designes så den lever op til krav fra f.eks. PED eller ASME m.fl., og der kan laves selvfølgelig et certifikat på det.

5. Hvor meget må den samlede løsning fylde

Det er vigtigt at overveje, hvor meget plads er der til rådighed - altså hvad er den maksimale tilladte længde på inline heateren. Desuden skal du tage stilling til, om der krav til diameteren eller højden på vesselen. Jo kortere den skal være, des større blive diameteren, da der skal være plads til en samlet given overflade på varmelegemerne for at de kan opvarme mediet.

Du skal beslutte hvilke dimensioner du ønsker på indgangs- og udgangsstudserne, og om det skal være gevind eller en flange. Studsene sidder i hver sin ende af vesselen, men studsen for enden af vesselen kan enten sidde i forlængelse af vesselen eller 90 grader ud fra den.

Vesselen kan placeres både horisontalt og vertikalt, så det giver flere muligheder for at designe løsningen ind i dit system.

Beslag eller ben kan svejses på efter ønske, så montagen gøres lettere.

inline heater billede