Sådan vælger I de rigtige industrielle varmekabler
De forskellige typer varmekabel har hver deres fordele og ulemper.
Hvilket kabel, du skal vælge, kommer helt an på jeres applikation.
Hvad er et varmekabel?
Varmekabler er lavet til en bred vifte af industrielle, kommercielle samt boligapplikationer. Mængden af forskellige kabelteknologier er stor – du kan både få selvregulerende, konstantwatt, mineralisolerede og serieresistente.
Forskellige typer af varmekabler:
Så hvilken type skal du vælge?
Det kommer an på, om du skal bruge dem til vedligeholdelse af procestemperatur, frostbeskyttelse, flowsikkerhed, vedligeholdelse af varmtvandstemperatur, snesmeltning, tagrender eller gulvvarme.
Du får her et overblik over de tre mest benyttede kabeltyper.
Mineralisoleret varmekabler
Populært kaldes disse varmekabler for MI-varmekabler.
MI-kablet anvendes typisk på steder, hvor man har brug for en meget høj temperatur, og hvor de traditionelle varmekabler ikke er anvendelige. MI-kablet kan modstå temperaturer op til 700 C˚, da opbygningen er lavet med magnesiumoxid som bl.a. også kendes fra rørelementer. De kan modstå de fleste typer kemikalier, og har en meget høj mekanisk stabilitet pga. yderjakken, der er produceret i enten rustfrit stål eller Alloy.
MI-kablet skal dimensioneres meget nøjagtigt, da det ikke er muligt at afkorte denne kabeltype. MI-kabler kan produceres fra meget korte, ca. 30 cm. og op til flere kilometer.
MI-kabler anvendes til opvarmning af rør, da det er muligt at producere denne type kabel med meget høj effekt. Andre anvendelsesmuligheder er Bitumen produktion og kondenssikring af filtersystemer.
Konstant watt varmekabler
Konstant watt kablerne er blevet produceret i mere end 30 år, og som navnet indikerer, afgiver disse kabler samme effekt uden at tage hensyn til de rør, de er monteret på. Disse varmekabler kan anvendes til en lang række applikationer, bl.a. vedligehold af temperatur i rør og beholdere, og som gulvvarmekabler.
Konstantwattkablet er opbygget i zoner, som typisk er mellem 0,5 - 1m. lange. Dette afhænger af effekten og spændingen, som kablet er opbygget til. Ved terminering af kablet, skal man være opmærksom på disse zoner, da den første del af kablet kan laves som en kold ende uden effekt.
Dimensioneringen af varmekablet skal laves af teknisk kompetente medarbejdere, da der findes mange forskellige løsninger indenfor spænding, effekt, yderkappemateriale og klassificeringer
Selvregulerende varmekabler
Selvregulerende varmekabler er de mest anvendte varmekabler i verden. Polymerteknologien er udviklet løbende, så producenter verden over, nu kan tilbyde kabler med en meget høj teknisk løsning i forhold til lignende elvarmeprodukter.
Selvregulerende varmekabler kan anvendes i mange applikationer, heriblandt frostsikring af rør og beholdere, opretholdelse af temperatur, opvarmning af veje, ramper og fortove samt tagrender.
En klar fordel ved de selvregulerende varmekabler er, at montøren kan klippe dem til på arbejdsstedet.
Og de regulerer selv den afgivne effekt i forhold til omgivelserne. De vil derfor altid afgive en lille effekt i forhold til den temperaturkurve, der passer til det enkelte kabel.
Terminering af det selvregulerende varmekabel foregår typisk med komplette temineringssæt eller direkte i montagedåse.
5 ting I skal have styr på når I skal vælge varmekabler:
1. Kend jeres behov
Skal I opvarme, vedligeholde en temperatur, eller frostsikre?
2. Afklaring
Afklar om der er noget, der kan aflede varmen fra kablet. F.eks. rørbæringer (som direkte afleder), pumper og motorer (som kræver ekstra opvarmning).
3. ATEX
Er det et ATEX-område, eller ”Safe Area”?
4. Praktik
I skal have styr på de praktiske detaljer:
- Isolering på stedet
- Aluminiumstape
- Antal montage kits
- Montage bokse
- Sikringsdimensionering.
5. Afstand
Mål afstanden til forsyningspunktet.
Konklusion
Dimensioneringen af det rigtige varmekabel er det vigtigste parameter for levetid og jeres sikkerhed for, at produktet i rørene eller beholderen opnår den rette temperatur.
Montage af varmekablet skal udføres af instrueret personel i samarbejde med leverandøren, som forstår vigtigheden af en driftssikker installation.